شماره ۵۸۳ | سه‌شنبه 19 خرداد 1394
صفحه را ببند
نمایشگاه نقاشیخط‌وخطاطی مهدی فلاح در فرهنگسرای نیاوران
حاصل 10 ‌سال تلاشم را به نمایش گذاشتم

| مریم تهوری  |  

نمایشگاه نقاشیخط‌و‌خطاطی کلاسیک مهدی فلاح با عنوان «نغمه قلم» درحالی در گالری شماره یک فرهنگسرای نیاوران افتتاح شد که جمع بی‌شماری از اساتید خوشنویسی و آواز چون استاد غلامحسین امیرخانی، اقبال آل‌آقا و امین‌ا... رشیدی در کنار سایر هنردوستان حضور بهم رساندند.
34تابلوی نقاشیخط و 33تابلوی خطاطی کلاسیک حاصل سال‌ها فعالیت و تلاش این هنرمند نسل دومی خطاطی کشور است که در میان هنرمندان موسیقی نیز به‌عنوان استاد آواز مجرب شناخته شده است. از این رو نه‌تنها در انتخاب عناوین تابلوهای نقاشیخط از دستگاه‌های موسیقی استفاده شده است که اگر به کشیدگی واژه‌ها و درهم تنیدگی حروف دقت کنیم تأثیر موسیقی در نقاشیخط‌ها را به خوبی درک می‌کنیم.
مهدی فلاح: این نمایشگاه حاصل
یک دهه مطالعه و تلاشم است
 او که در یک دهه گذشته به دنبال مطالعه آثار نقاشی هنرمندان برجسته اروپایی و آمریکایی و همچنین بازدید از آثار نقاشیخط هنرمندان ایرانی و کشورهای عربی به نقاشیخط پرداخته است، در این‌باره گفت: تمام تلاشم در چند‌سال اخیر این بود تا آثاری خلق کنم که با آثار سایر هنرمندان حوزه نقاشیخط چه هنرمندان ایرانی و چه هنرمندان کشورهای عربی متفاوت باشد. از این رو در تمام این سال‌ها روند نقاشیخط را به‌طور کامل دنبال می‌کردم. در این زمینه روی ترکیب رنگ‌ها به‌طور گسترده مطالعه کردم و به مرور با طیف رنگ‌های عمیق‌تری روبه‌رو شدم. از این‌رو امیدوارم در آینده رنگ‌های تازه و نوی بیشتری معرفی کنم.
فلاح در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که من نقاشی بودم که سال‌ها خطاطی می‌کردم، اظهار داشت: اگر ادعای واهی نباشد پیش از این نقاشی بودم که خطاطی می‌کردم. هرگاه در یکی از کشورهای خارجی نمایشگاه خطاطی سنتی داشتم فردای همان روز به موزه می‌رفتم و آثار نقاشان را تماشا می‌کردم. این گرایش ابتدا به صورت خودجوش بوده و رفته‌رفته برایم تکلیف شد و اکنون برایم مثل نفس‌کشیدن یک نیاز مبرم شده است.  این استاد خطاطی و آواز درباره وجه اشتراک این 2 هنر نیز تصریح کرد: خطاطی و آواز اشتراکات بسیاری  دارند. در موسیقی خواننده هستم و در خوشنویسی خطاط. ابزار هر 2 کار، شعر است و پیوند بسیار عظیمی میانشان می‌بینم. نوشتن خط برای من یک موسیقی بصری است که شنیده نمی‌شود اما دیده می‌شود. خواندن هم که شنیدنی است. در نوشتن قوانینی مشابه خواندن رعایت می‌شود. یک کلمه‌ای را باید بکشی، یک جایی آکسان‌دهی و یک جایی سکون. در نوشتن هم باید اینها را رعایت کرد.
فلاح  همچنین درباره آثار به نمایش درآمده در این نمایشگاه اظهار داشت: بخشی از این آثار که مربوط به نقاشیخط‌هایم است حاصل 10‌سال کار در این زمینه است اما بخش دیگر که همان تابلوهای خطاطی کلاسیک است ازجمله آثار قدیم و جدیدی است که به مرور شکل گرفته‌اند. او که سال‌ها در زمینه نقاشیخط و ترکیب رنگ‌ها مطالعه کرده است، گفت: این آثار بیشتر متاثر از حس موسیقایی و محیطی است که در آن بزرگ شده‌ام از طرف دیگر در شکل‌گیری این آثار بیشتر تلاش کردم تا احساسات و علایقم را با پشتوانه فکر و منطق پیش ببرم تا درنهایت آثاری خلق شود که بیننده هیچ کجای دیگر ندیده باشد. این هنرمند که از شاگردان قدیمی استاد امیرخانی است تأکید کرد که وجه تمایز این آثار بیش از آن‌که تکنیک باشد بیشتر به ‌هارمونی فرم، فضا و رنگ‌شناسی تکیه دارد.
دکتر غلامعلی حداد عادل: ترکیب زیبای رنگ‌ها در خط‌ها
دکتر غلامعلی حداد عادل، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی از بازدیدکنندگان «نغمه‌ قلم» مهدی فلاح بود. دکتر عادل ضمن تماشای این آثار گفت: از مشاهده این خط‌ها و نقاشیخط‌ها و ترکیب زیبای رنگ‌ها لذت بردم. آقای مهدی فلاح از هنرمندان خوب و شناخته شده در عرصه فرهنگ و هنر به‌خصوص هنر خوشنویسی هستند. برگزاری اینگونه نمایشگاه‌ها اقدام بسیار مفید و موثری در حوزه فرهنگ و هنر اصیل اسلامی و ایرانی است.
استاد امیرخانی: آثار فلاح برای سایر هنرمندان الهام‌بخش است
استاد غلامحسین امیرخانی، رئیس
 شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان ایران و دارنده 2 نشان درجه یک فرهنگ و هنر در کشورمان، در بازدید از این نمایشگاه ضمن تقدیر از آثار مهدی فلاح اظهار داشت: فلاح آثار بسیار قوی و درخشانی در زمینه خطاطی سنتی و نقاشیخط خلق کرده است. تک‌تک این آثار می‌تواند برای هنرمندان جوان سرمشق و برای هنرمندان باتجربه و قدیمی‌ترها الهام‌بخش آثار آینده‌شان باشد. از این رو خوشحالم که شاهد چنین استقبال گسترده‌ای از این نمایشگاه هستم. این هنرمند پیشکسوت که سال‌های ‌سال در انجمن خوشنویسان فعالیت می‌کند درباره شناختش از فلاح گفت: فلاح جزو هنرمند نسل دوم خطاطی کشور است که با او در بابل آشنا شدم. وی تأکید کرد: آثار استاد فلاح می‌تواند هم برای هنرمندان تنوع طلب و هم خوشنویسان سنتی و کلاسیک الهام‌بخش باشد. این آثار عرصه وسیع تحول‌پذیری و فضاسازی را در خوشنویسی ارایه کرده است و نشان از قابلیت بالای این هنرمند دارد.
امیرخانی همچنین با اشاره به استقبال گسترده از این نمایشگاه گفت: این استقبال نشان از تغییر سلیقه و ظرفیت‌های هنری موجود در جوانان است. جوانانی که نیاز به حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد دارند؛ از این‌رو امیدوارم وزیر محترم فرهنگ و ارشاد بیش از پیش مورد حمایت قرار گیرد تا هنر در کشورمان به جایگاه اصلی خود بازگردد و جوانان در این مسیر به تعالی برسند.
اقبال آل‌آقا: فلاح هنرمند چندوجهی است
استاد اقبال آل‌آقا یکی از بنیانگذاران انجمن خوشنویسی کشور و از اساتید برجسته و پیشکسوت خطاطی که در این نمایشگاه حضور یافته بود درباره آثار استاد فلاح اظهار داشت: استاد فلاح از استادان بسیار برجسته انجمن خوشنویسان هستند و با مهارت خاصی با هر قطع قلمی به سبک‌های چلیپا، ترکیب و سیاه‌قلم می‌نویسند. همچنین در زمینه نقاشیخط هم شاهد پیشرفت سریع این هنرمند هستیم.
 هر چند که در برخی آثار نقاشیخط ایرادات کوچکی وارد است اما با‌توجه‌به کیفیت کلی کار می‌توان از این ایرادها و اشکال‌ها نیز چشم‌پوشی کرد. وی با اشاره به گستره فعالیت‌های هنری فلاح تأکید کرد: از این نظر می‌توان گفت استاد فلاح هنرمند چندوجهی است.
 این هنرمند که این روزها به دلیل کهولت سن بیشتر به استراحت می‌پردازد روزهایی را به یاد می‌آورد که هنگام برگزاری جشنواره‌های خوشنویسی گوش به صدای خوش استاد فلاح می‌داد. او در این‌باره گفت: بارها و بارها در برگزاری جشنواره‌های مختلف استاد فلاح با صدای دلنشین‌شان برایمان آواز می‌خواندند و تأثیر فرح‌بخشی بر محیط کار می‌بخشیدند که هیچ‌گاه آن روزها از ذهنم پاک نمی‌شود.

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهد شد.

تعداد بازدید :  249